BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

18 June 2010

Hujan~~~

11 Fakta mengenai hujan1) Kelajuan jatuhnya air hujan hanyalah 8-10km/jam2) Air jatuh ke bumi dengan kecepatan yang rendah kerana titik hujan memiliki bentuk khusus yang meningkatkan effek geseran atmosfera dan membantu hujan turun ke bumi dengan kecepatan yang lebih rendah. Andaikan bentuk titik hujan berbeza, atau andaikan atmosfera tidak memiliki sifat geseran (bayangkan jika hujan terjadi seperti gelembung air yang besar yang turun dari langit), bumi akan menghadapi kehancuran setiap turun hujan.3)  Ketinggian minimum awan hujan adalah 1.200 meter.4) Effek yang ditimbulkan oleh satu titis air hujan yang jatuh dari ketinggian tersebut sama dengan benda seberat 1 kg yang jatuh dari ketinggian 15 cm.
5) Awan hujan  dapat ditemui pada ketinggian 10.000 meter.
6) Dalam satu saat atau detik, kira-kira 16 juta ton air mengewap dari bumi.
7)  Jumlah ini sama dengan jumlah air yang turun ke bumi dalam satu detik. Dalam satu tahun, diperkirakan jumlah ini akan mencapai 505x1012 ton. Air terus berputar dalam daur yang seimbang berdasarkan “takaran”.
8)  Butiran air hujan berubah bentuk ratusan kali tiap detik.9) Kalau butiran air hujan itu dibekukan ,akan membentuk keping kristal yg indah, tidak seperti air biasa yang di bekukan di freezer/kul
10) Setelah hujan turun, tanah, lalang, rumput akan mengeluarkan bau wangi yg khas, senyawa ini dinamakan 'petrichor'.11)Dan fakta terakhir yang paling misteri dan mengejutkan ilmuan. Hujan memiliki kemampuan untuk menghipnotis manusia untuk meresonansikan ingatan masa lalu. Dan tanpa  mendapatkan bukti ilmiah, para ilmuan hanya mampu menyimpulkan “Di dalam hujan, ada lagu yang hanya bisa didengar oleh mereka yg rindu”.
Dan pada yang terakhir  ini, para ilmuan meyakini bahwa manusia biasanya mendapatkan inspirasi..
Sekian

0 comments:

Related Posts with Thumbnails